Mitä etiopialaisilla huippujuoksijoilla Haile Gebrselassiella, Kenenisa Bekelellä ja Tirunesh Dibaballa on yhteistä? No tietenkin teff.​

Teff on erinomainen raudan ja magnesiumin lähde ja siitä saa vielä proteiinia, kuitua, kalsiumia ja sinkkiä! Afrikkalaiset juoksijat ovat luottaneet pieneen viljaan vuosisatojen ajan.

 Ehkä oletkin jo bongannut teffiä gluteenittomien tuotteiden hyllyistä ja ihmetellyt, että mitähän tuo lienee? Teff on kooltaan maailman pienin vilja ja se on samalla uusin superruoka, joka on kotoisin Etiopiasta, Afrikasta. Mikään uusi juttu teff ei kuitenkaan kotimaassaan ole, sillä sitä uskotaan viljelleen jo vuosina 4000–1000 eaa.

 

Teff on edelleen Etiopian tärkein peruselintarvike ja siitä valmistettu injera-leipä on yli 6 miljoonan pienviljelijän elinkeino. Teffillä katetaan 2/3 päivittäisestä proteiinin tarpeesta. Teffiä syödään injeran rinnalla myös puurona ja siitä on jalostettu paljon muitakin elintarvikkeita.

Mikä teffistä tekee ominaisuuksiltaan niin ylivoimaisen?

Tämä unikonkaltainen vilja sisältää runsaasti proteiineja, kuituja, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä ja B6-vitamiinia. Se sisältää myös lysiiniä, aminohappoa, jota kehomme käyttää rakentaakseen ja ylläpitääkseen lihaskudosta. Se on gluteeniton ja helposti sulava, joten se sopii hyvin ihmisille, joilla on keliakia tai muita ruoansulatuskanavan sairauksia. Sillä on alhainen glykeeminen indeksi, joten se on hyvä valinta diabeetikoille tai muille, joiden on säädettävä tarkasti verensokeritasojaan.

Thomas DeLauer kertoo Youtube-videollaan ihmeellisen teffin ominaisuuksista.

%d bloggaajaa tykkää tästä: